biblioteka
biblioteka / archive
В деня на отбелязването на 120 години от рождението на Христо Смирненски, регионалната библиотека в Плевен, носеща неговото име, подреди изложба с издания от фонда си. С това беше почетена паметта на един от най-талантливите, но и един от най-рано отишлите си от този свят български поети.
„Ние едва ли си даваме сметка, че за краткия си живот (Смирненски умира ненавършил 25 години), той създава около 300 стихотворения и 350 прозаични и сатирични творби, подписани с близо 60 псевдонима. Сякаш е предчувствал, че има твърде малко време на земята. Смирненски не пропуска нито ден, без да напише нещо. Стихове, очерци, импресии, диалози, есеистични разкази, скечове, епиграми, фейлетони, дори пътеписи – във всички тези жанрове се изявява младият поет“, отбеляза при откриването гл. библиотекар Милена Арсова.

Тя насочи вниманието на посетителите към юбилейното издание на цикъла „Зимни вечери”, издание от 1924 г. и с рисунките на Александър Жендов. Прави впечатление и томчето „Разкази, фейлетони и хуморески” под редакцията на Тодор Боров и Тома Измирлиев, изд. 1933 г. Библиотеката показва и „Сборник”-а със спомени за Смирненски, издаден през 1955 г. Спомените са на негови близки, съвременници, съмишленици, безценен източник за проучване живота и творчеството на твореца. Сред показаните заглавия се откроява „Летопис за живота и творчеството на Христо Смирненски”. Авторството е на Надежда Измирлиева, сестра на поета. Изложбата показва събраните и избрани съчинения на автора с различните им издания през различните години.

Специално внимание заслужава документалният сборник „До последен дъх”. Сборникът съдържа предсмъртните бележници, кореспонденция и рисунки на Христо Смирненски и показва неимоверно силния дух на умиращия поет.
От 1 октомври 1958 г. Плевенската регионална библиотека носи името на Христо Смирненски.