Регистрираните кладенци за собствени нужди са над 28 хиляди
Регистрираните кладенци за собствени нужди са над 28 хиляди / netinfo

Над 28 000 кладенеца за собствени нужди са регистрирани в Басейнова дирекция Дунавски район за областите Плевен и Ловеч, информират от пресцентъра на дирекцията. За Плевенска област те са 21 739, а за Ловешка – 6 653.

Целта на регистрирането е ограничаване на опасността от пресъхване на кладенците и опазване на качеството на водите в тях. За стопански цели в дирекцията са регистрирани за област Плевен 173, а за област Ловеч 256 кладенеца. За обществени цели в двете области са регистрирани 145 кладенеца.

Всеки собственик на кладенец за собствени цели има право на безплатно ползване за домакински нужди, водопой на животни и поливане в границите на собствения имот до 10 000 литра на денонощие. Монтиране на измервателни устройства за тези кладенци не се изисква.

За изграждане на нов кладенец за собствени цели не е необходимо издаване на разрешително, но задължително трябва да бъде уведомен директорът на съответната басейнова дирекция. В срок от три месеца след изграждането собственикът на имота, в който се намира кладенеца, трябва да го обяви в дирекцията за вписването му в регистъра.

Обработването на информацията за регистрираните кладенци за останалите области на територията на Басейнова дирекция Плевен продължава.