Регистриран е първи случай на морбили в Ловешко
Регистриран е първи случай на морбили в Ловешко / netinfo

Първи случай на морбили е регистриран в Ловешка област. Заболяло е 15-годишно дете от Дом за деца в село Крушуна, съобщават от РИОКОЗ Ловеч. Според данните на хигиенната инспекция детето е развило типична клинична картина на заболяването и няма данни за проведени задължителни имунизации срещу морбили.

В връзка с регистрирания случай на морбили от РИОКОЗ Ловеч са разпоредили няколко противоепидемични мерки. Организирано е обхващане с асоциирана ваксина на контактните деца и персонал до 30 г. от Дома за деца в селото. Вече са имунизирани 31 деца и 11 души от персонала. Внесена е серумна проба за потвърждение на диагнозата в Националната вирусологична лаборатория за изследване на морбили, паротит и рубеола, съобщават още от инспекцията. Продължава провеждането на извънредна имунизация срещу морбили за всички, от 13-месечна до 20-годишна възраст. Тя е задължителна и безплатна за пациентите и се провежда от личните лекари на лицата, а тези, които нямат избран общопрактикуващ лекар, се обхващат от имунизационни екипи на РИОКОЗ.

За селата Бежаново, Ъглен, Дерманци, Микре и Каленик извънредната имунизационна кампания трябва да приключи до 30 март. РИОКОЗ призовава родителите да съдействат на личните лекари в тези населени места и да ваксинират децата си.