Разследване на екипи от Бремен и Плевен завърши с пет присъди
Разследване на екипи от Бремен и Плевен завърши с пет присъди / dariknews

Окръжният прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен Иво Радев представи пред медиите доклад относно извършеното разследване и постигнатите резултати от работата на съвместния екип за разследване между ОП-Плевен и прокуратурата в германския град Бремен, създаден през месец май - 2012 г.
С него беше и част от екипа - следователят Цветелин Стоянов, който е водил разследването по делата и заместник районният прокурор Росен Кръстев.

Разследване на екипи от Бремен и Плевен завърши с пет присъди
netinfo

Окръжният прокурор Иво Радев припомни, че с постановление на РП-Плевен от 18 октомври 2010 г. е образувано досъдебно производство, първоначално срещу неизвестен извършител за това, че на 23 ноември 2009 г. в Плевен е уговарял И.Г. от Плевен, за да бъде използвана за извършване на проституция в Германия като на 26 ноември я е приел в град Бремен и я укривал там до 6 декември 2009 г. с цел да я използва за проституция като незаконно я лишил от свобода, което представлява престъпление за трафик на хора. В това време е било образувано още едно такова дело за трафик на хора по отношение на друго лице за две нови престъпления за трафик на хора и по-късно през април 2011 г. двете дела са обединени в едно.

В хода на разследването е установена трансгранична организирана престъпна дейност на български граждани, които набирали, транспортирали и приемали в Бремен лица за извършване на развратни действия.

Окръжният прокурор обясни, че целта на събираните средства от тази дейност е била лична облага като не са предоставяни никакви средства за самите изпълнители на сексуалните услуги.
Тази дейност е била установена от полицията в германския град и въпросът е бил поставен на местната прокуратура.
Предвид пълното разкриване на незаконната дейност, по инициатива на немските колеги е отправено искане до „Евроджъст" за създаване на съвместен екип за разследване между компетентните власти на територията на България и Германия с цел наказателно преследване на участниците в престъплението.
В процеса на съвместното разследване са установени начинът на комуникация, както и много детайли, свързани с дейността на престъпната група.

Проучено е и огромно имотно състояние от движимо и недвижимо имущество, както и банкови сметки. Разпитани са над 30 лица, свързани по един или друг начин с престъпната дейност. Така, на базата на огромния събран материал е изградена и обвинителната теза спряно авторите на криминалното деяние.
Окръжният прокурор обясни, че в рамките на един ден е извършено претърсване и изземване в множество адреси в Бремен, както и на пет адреса в Плевен и околни населени места. В резултат в град Бремен е задържан един албанец, а на територията на ОП-Плевен са задържани петима - двама мъже и две жени от ромска фамилия и един мъж - Ивайло Ячков, който живее на семейни начала с едната - Юлияна Беркова, с която имат три деца.
При проведената акция са били иззети огромни количества златни накити, валута, оръжие, преносими компютри, мобилни телефони и различни оптични устройства. Някои от накитите тежали по 200 грама.

След издадена Европейска заповед за арест, трима от ромската фмилия са предадени в Германия за повдигане на обвинения, а за двамата - Ячков и Юлияна Беркова е взето решение наказателното преследване да се проведе на територията на България като са наложени редица забрани и запори.

Срещу тях е образувано досъдебно производство по обвинение за трафик на хора и е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража". Впоследствие те са се признали за виновни и е сключено споразумение с РП-Плевен и така на Ивайло Ячков е определено общо наказание от година и девет месеца реално, при първоначален строг режим и глоба от 6000 лева, като към него е добавено и друго наказание от десет месеца, също при строг режим на изтърпяване.

На Юлияна Беркова е определено едно общо и най-тежко наказание от две години и четири месеца лишаване от свобода, което е отложено с три години, както и глоба от 5000 лева.

По-късно срещу двамата е повдигнато ново обвинение за пране на пари, придобити от престъпна дейност, след което двамата обвиняеми са сключили ново споразумение и така на 30 май и на 3 юни 2014 г. са произнесени окончателните им присъди.
Юлияна Беркова е получила две години и шест месеца лишаване от свобода, с три години изпитателен срок и 8 хиляди лева глоба, а Ивайло Ячков - една година и шест месеца лишаване от свобода ефективно, при първоначален строг режим и също глоба в размер на 8000 лева.

Другите трима от фамилията са изправени пред съда в Бремен за трафик на хора и на първа инстанция Божидар Берков е осъден на 4 години лишаване от свобода, Райна Беркова на 3 години лишаване от свобода, а дъщерята Марина е осъдена условно на 2 години.

Присъдата от съда в Бремен не е окончателна и може да се обжалва на по-горна инстанция.
Около десет са момичетата, които са работели за фамилията като на ден те са изкарвали между 200 и 1000 евро.
Момичетата са живели в крайно мизерни условия като не са им давани допълнителни средства, освен необходимото да преживяват. Те са били залъгвани с обещания за жилища и други облаги, след прибирането си в България.