Р. Петков пита Цв. Цветанов и Борис Велчев за загадъчните французи
Р. Петков пита Цв. Цветанов и Борис Велчев за загадъчните французи / dariknews.bg

Във вторник, депутатът от левицата Румен Петков и кметът на село Коиловци ще депозират писмо до главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Цветан Цветанов с питане, относно случая със загадъчните „френски любители на екстремните спортове" край плевенското село Коиловци.

„Тази неяснота и мистика, създават страх и несигурност не само у жителите на Коиловци, а въобще в района, като цяло и за това ние ще подготвим с кмета на Коиловци, Красимир Иванов питане до министъра на вътрешните работи за инцидента и до главния прокурор". Румен Петков обясни, че това питане ще съдържа принципните въпроси за събитие от такъв порядък.

На първо място той посочи въпроса, какви процесуални действия са проведени по идентифициране на гражданите: „защото в някои средства за масова информация се появи информация, че те са били французи, след това твърдението беше опровергано, а сред местното населеное битува усещането, че френският не е матерния им език. Фактът, че двама от тях са избягали от мястото на местопроизшествието, укрили са се и след това са се ориентирали без всякакви проблеми, как и къде да търсят друга дестинация е достатъчно показателен, че те са подготвени за това, къде се намират".

Вторият въпрос, който ще бъде поставен е, какви процесуално-следствени действия са проведени на територията на инцидента, „защото кметът на Коиловци е бил там до обяд на другия ден и теренът не е заграден и не е изследван, а трите сака са намерени от кмета и жители на селото".

Кметът на Коиловци, Красимир Иванов: „Участвах в изваждането на три еднотипни сака, които бяха скрити в едни храсти. В единия сак, който се отвори при изваждането имаше апарат за правене на кардиограма и превързочни материали".
Кметът каза, че прокурорът, който присъствал е разпоредил, саковете да се занесат в РУП - Пордим и там да се направи опис на съдържанието им.

Р Петков пита Цв Цветанов и Борис Велчев за "загадъчните французи"
netinfo

„Доколкото разбрах в саковете е имало скъпо медицинско оборудване, използван парашут, приспособления за скално катерене и за гмуркане". За кмета на Коиловци, мълчанието е абсолютно необяснимо. Той каза, че агенти на ДАНС са отишли в РУП - Пордим, след като веществените доказателства а били занесени там.

На трето място, Румен Петков поставя въпроса, какво се прави по идентификацията на тези чужденци до сега, колко време те са били задържани, каква медицинска помощ им е оказвана, от кого са освободени и на какво основание, като преди всичко това стои въпросът, как са попаднали в България и как са попаднали на това място.
Бившият министър на вътрешните работи посочи, че оборудването, което е открито в трите сака е твърде специфично и не всеки, който отива на екскурзия, включително да се катери или да се гмурка, носи такъв вид оборудване със себе си. „И как се получава така, че едните са летели над Румъния и кацнали тук, пък другите знаели, че те ще кацнат в село Коиловци и ги чакали там с джип. От кого и на какво основание е нает джипа и въобще идентификацията на гражданите е ключов въпрос. Освободени! На какво основание и какви мерки са предприети върху понататъшния контрол върху тях".

Според Румен Петков, тези въпроси трябва да получат своите ясни отговори. „За да бъде някой прострелян и да бъде зле бит, при самоотбрана, да се идентифицира служителя и въпреки това двама да избягат означава, че те има за какво да бягат от властите.
На какво основание са освободени и как е осъществяван след това контрола върху движението им е сериозен въпрос. Румен Петков каза още, че времето за което се говори, че са освободени е по - малко от 40 часа и то не е достатъчно за да се осъществят ефективни полицейски връзки и на териториите на съседните държави и техните гранични склужбии и със специалните служби за възможното им придвижване в последствие.

„Аз твърдя, че не е имало ефективно полицейско сътрудничество, което да позволи първо идентификация на терена на на мястото и какво е открито там, защото кой може да твърди, че тези двамата, които са избягали не са били въоръжени и не са скрили някъде оръжие. Ако те не са предявили претенции за това, че са простреляни и са бити, това е меко казано смущаващо. Не може да бъде някой прострелян в чужда държава и да не потърси съдействието на посолството.

Ключовият въпрос, който трябва да се постави е за сигурността на жителите на Коиловци и въобще на района и на първо място на хората, които са участвали в инцидента, защото тези, които бягат знаят много добре, че са видени в лицето и не искат да бъдат идентифицирани, каза депутатът.
„Основната причина, за психозата, която се налага е във властта, която не само не даде яснота по случая, а и по - лошо - даде обяснения, които са обидни. За това, заедно с кмета на село Коиловци ще подготвим питането до главния прокурор, както и въпроса към министъра на вътрешните работи и аз ще ги пусна през инструмента на парламентарния контрол".

Р Петков пита Цв Цветанов и Борис Велчев за "загадъчните французи"
netinfo

Според Румен Петков, липсата на оглед на мястото, липсата на идендитификация на участниците и липсата на яснота за населението е 1:1 случая Бургас - Сарафово.

Инцидентът край плевенското село Коиловци стана през нощта на 15 октомври, когато двамата братя Слави и Васко Цоневи, заедно с техен приятел - полицаят Румен Цветанов, заварват на нивата си край селото джип със софийска регистрация и с петима мъже в него.
Братята взели непознатите за цигани, които са дошли да крадат. Последвало сбиване, а след това и стрелба, при която трима от неканените гости са били ранени.