Провериха 38 кухни в детските градини в Плевенско
Провериха 38 кухни в детските градини в Плевенско / sxc.hu
Провериха 38 кухни в детските градини в Плевенско
45763
Провериха 38 кухни в детските градини в Плевенско
  • Провериха 38 кухни в детските градини в Плевенско

Близо 300 представители на персонала на детските заведения в Плевенска област са преминали обучение във връзка с новите изисквания за здравословно хранене. Специалисти от Регионалната здравна инспекция в Плевен са им разяснили как да прилагат Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години. Досега обучени са представители на детските заведения в общините Плевен, Пордим, Долни Дъбник, Белене и Долна Митрополия, съобщи д-р Ирина Джикова, един от обучителите на тези семинари.

Най-неясен е въпросът с изискваната документация, която да докаже качеството на хранителните продукти. Неясноти е имало и около броя и количествата на някои от храните, като например пълнозърнестия хляб и осигуряването на млякото и млечните продукти за малчуганите. Няма да има проблем с осигуряването и включването в менютата на плодове за подкрепителната закуска на децата в 10.00 часа, поясни още тя.

По думите й, здравните инспектори са проверили дали отговарят на изискванията на наредбата 38 кухненски блока на детските заведения. Проверките се очаква да приключат до 15 октомври. Д-р Джикова отправи призив към  родителите да подкрепят усилията на персонала на детските градини за приучаването на децата да водят здравословен начин на живот и да приемат здравословна храна.