насилие
насилие / dariknews.archive
Проект „Отвори очи! Светът е цветен!”, който се реализира от сдружение „ОбзорАрт” – Плевен и се финансира от Министерството на младежта и спорта по национална програма, насочена срещу насилието, беше представен в пресклуба на БТА в Плевен.

„Проектът е против агресията, а каузата, която той подкрепя е „Не на насилието“. Целта е да се променят нагласите на младежите по отношение на агресията“, обясни ръководителят на проекта Мила Пендичева от СУ“Христо Смирненски“ – Плевен.
Тя добави, че във връзка с проекта е направено мащабно проучване, при което са анкетирани 1500 млади хора на възраст от 14 до 19 години от седем плевенски училища – партньори на проекта.

Резултатите от изследването показват, че младежите в гимназиална възраст почти ежедневно стават свидетели на различни прояви на агресия, вербална и физическа. При това те са изправени пред дилемата, да бъдат аутсайдери или жертви, или да се присъединят към агресорите с пасивно или активно одобрение.
„Проучването показа, че в голяма степен младежите разбират агресията като начин на себеутвърждаване – особено в по-горните класове“, добави Мила Пендичева.
Тя посочи, че създадената при проучването, специално създадена фокус-група от 12 ученици от плевенските училища е установила, че младите хора се чувстват самотни в случаи, когато са свидетели или пък жертви на агресия и голямата част от тях се обръщат не към семейството си, а най-вече към класния си ръководител. От проучването личи, че те не познават органите на реда и за тях това е едно абстрактно понятие – не знаят как и към кого да се обърнат.

Мила Пендичева добави, че в края на проекта ще бъде направена Кръгла маса с участието на представители на органите на реда, както и на Прокуратурата.

По време на срещата с медиите, Първолета Петкова – преподавател по български език и литература в училище „Христо Смирненски“ - Плевен направи връзка между агресията в учебните заведения и настоящата система за финансиране на училищата от държавата.
agresiq
dariknews.archive


Даниела Димитрова, която е обучител в рамките на проекта сподели, че в него е предвидено обучение по ефективно общуване и решаване на конфликти, както и обучение чрез формите на изкуството – форум-театър и творческо писане. "Мисля, че след приключването на проекта през септември, ние ще имаме една отворена врата и към другите училища в Плевен", каза тя.

agresiq
dariknews.archive

Със свой коментар се включиха и възпитанички на една от плевенските гимназии, партньори по проекта „Отвори очи! Светът е цветен“.

Ивона Димова/11-ти клас/ сподели, че когато има някакъв конфликт в училище, повечето ученици наблюдават отстрани: „В повечето случи, когато се обърнем към педагогиеския съветник, нищо не се променя и най-много да минат с „недей да правиш повече така“, и всичко това се повтаря отново. На практика никой не си всема поука, защото той не е бил наказан за това, което е направил като агресор. Ако се обърнем към органите на реда се случва същото – ще напишат едно обяснение и после той пак ще извърши същото“.
В училището на Ивона е имало случай на агресия от страна на ученик към учител. Ученикът е бил изгонен за една година, и на следващата година отново се е върнал в същото училище.

momi4eta
dariknews.archive

Венцислава Златарева – също в 11-ти клас каза, че в подобни случаи на агресия, когато трябва да се изгонят един или повече ученици, това се оказва проблем, свързан с бюджета на училището.

В края на реализацията на проекта „Отвори очи! Светът е цветен”, в училищата - партньори ще бъде показан документален филм, създаден от участниците в него.