Представители на ОССЕ гостуваха в Областна администрация
Представители на ОССЕ гостуваха в Областна администрация / archiv.DarikNews

На 22 април, зам. областният управител Тошко Гетов се срещна с Инге Кристенсен - Дания и Христос Христогеоргакис - Гърция, представители на Офиса за демократични институции и права на човека - ОДИПЧ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - ОССЕ, които ще наблюдават изборите в областите от Северозападния район за планиране.

Офисът за Демократични Институции и Човешки Права-ОДИЧП към ОССЕ бе поканен от българското правителство да наблюдава изборите в съответствие с поетите ангажименти на България като страна членка на ОССЕ. Мисията се състои от десет международни експерти, базирани в София и дванадесет дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разположени на територията на цялата страна. Експертите и наблюдателите идват от 19 страни.

Мисията ще оценява предсрочните парламентарни избори за съотвествие с поетите към ОССЕ ангажименти, с международните стандарти за демократични избори, както и с вътрешното законодателство. Наблюдателите ще проследят дейностите по кампанията, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, изпълнението на правната рамка и разрешаването на изборни спорове. Като част от наблюдението, мисията ще следи и медийното отразяване на кампанията.

По време на мониторинга, мисията ще се срещне с представители на съответните власти и политически партии, с кандидати, както и с представители на гражданското общество, медиите и международната общност. В деня на изборите, наблюдатели ще следят отварянето на изборните секции, гласуването, броенето на бюлетините и обобщаването на резултатите на всички нива.

Посещението е част на проучвателната мисия на ОССЕ/БДИПЧ, която има за цел да направи преглед на предизборната обстановка и подготовката за провеждането на парламентарните избори в Република България, насрочени за 12 май 2013 г.

На срещата присъстваха главният секретар на Областна администрация Теменужка Василева и председателят на РИК- Плевен Румен Цачев.