Председателят на Окръжния съд в Ловеч Антоанета Монева: Скандалът с купуването на влияние е удар срещу съдебната система
Председателят на Окръжния съд в Ловеч Антоанета Монева: Скандалът с купуването на влияние е удар срещу съдебната система / netinfo

Председателят на Окръжния съд в Ловеч Антоанета Монева отрече днес на нарочно свикана пресконференция за контакти с плевенчанина Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия. „Не познавам този човек. По никакъв начин не съм му давала телефона си и нямам контакт с него. Не знам как е попаднало името ми там”, заяви Монева. Тя попадна в списъка с 41 магистрати от всички нива в съдебната система, който бе публикуван в медиите.

Монева научава за това от колега, който й показва публикация във в. „Уикенд”. „Разследващите органи не са ме разпитвали за Красимир Георгиев и купуването на влияние”, каза председателят на Ловешкия окръжен съд. През август Монева е била информирана от страна на разследващите, че трябва да бъде разпитана, но час след това са й се обадили, че това не се налага. Няма за какво да се оправдавам, моята съвест е чиста, категорична е Монева. Тя е избрана за втори мандат за административен ръководител на съда на 24 юни тази година. Била е единствена кандидатура и от 22 членове на Висшия съдебен съвет всички са гласували за нея. „Не мисля, че помощта на този господин е била необходима. Не съм си позволявала по дело някой да ми влияе и не виждам по каква линия този Красьо би могъл да търси от мен съдействие”, коментира председателят на Окръжния съд в Ловеч Антоанета Монева.

Според нея изтичането на информация в медиите, без тя да е пълна и без да се даде възможност на хората да реагират, е недопустимо. Скандалът, който тече вече месеци, е удар срещу съдебната система и се изживява тежко от редовите колеги, които си изпълняват задълженията, смята Монева. Тя не изключва и варианта това да е разработка. “Иначе не мога да си обясня - този Красимир Георгиев трябва да е бог, може и знае всичко”, коментира магистрат №1 за Ловеч.