Председател на СИК пусна в урната чужда, невалидна бюлетина
Председател на СИК пусна в урната чужда, невалидна бюлетина / archiv.DarikNews

В РИК-Плевен в късния след обед днес е постъпила жалба, подписана от зам. председател, член и застъпници от Секционна избирателна комисия в плевенското село Крушовица.

Председателят на РИК-Плевен Румен Цачев обясни, че в жалбата е описано, как в следобедните часове в изборния ден гласоподавател, излизайки от кабината е отворил бюлетината и е апелирал да се гласува с номера, който той е задраскал като е отправил посланието, че тази партия го е хранила и трябва да се гласува за нея с този номер.

Това се е случило в изборното помещение, където от комисията са се възпротивили да бъде пусната тази бюлетина с мотива, че така отворена и показана, вече е недействителна, но тогава председателят на комисията е взел бюлетината и я пуснал в урната.

Румен Цачев каза, че сега предстои РИК-Плевен да се самосезира и да извърши проверка по този случай. Той го определи като много неприятен тъй като, самата жалба е подадена от членове на секционната комисия и от застъпници от различни партии и е подписана от тях, което говори, че случаят е точно такъв както е описан в жалбата.
Председателят на РИК-Плевен коментира, че ако след проверката, която вече тече нещата се окажат верни, председателят, както и гласоподавателят ще понесат административно-наказателна отговорност - санкции и глоби по Изборния кодекс.

Румен Цачев уточни, че членове на РИК-Плевен вече са в изборната секция в село Крушовица и извършват проверка и ще бъде съставен протокол, след което предстои да се вземе решение. Председателят на РИК-Плевен не изключва и отстраняването на председателя от секционната комисия.