Празник на усмивката събра хора с дарени зъбни протези
Празник на усмивката събра хора с дарени зъбни протези / archiv.DarikNews

"Празник на усмивката" събра социално слаби възрастни хора, получили безплатни зъбни протези от Фондация „Св.Иван Рилски" Плевен. На християнския празник Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, жители от селата Ясен и Горни Дъбник, на които Фондацията е дарила протези се събраха, запознаха и веселиха.

"Празникът на усмивката" се проведе в Горни Дъбник, където Мобилният стоматологичен кабинет към „Медико-дентален център Св.Панталеймон" през лятото обслужваше жителите му, а част от тях получиха безплатни зъбни протези.
Датата 17 септември е избрана, защото това е денят на вярата, надеждата и любовта, които са особено нужни в трудните времена. Няма нищо по ценно от това да върнеш усмивката на лицата на хора, трудили се цял живот, но въпреки това сумата от 350 лева се оказва непосилна, за да могат сами да си позволят закупуване на зъбна протеза.

"Празникът на усмивката" започна в 16:30 ч. на площада в село Горни Дъбник. За доброто настроение на гостите се погрижиха малчуганите от ЦДГ „Цвята Христова"-Горни Дъбник, които тази година за първи път седнаха на стоматологичен стол в Мобилния кабинет на „Медико-дентален център Св.Панталеймон" Плевен.

"Празник на усмивката" събра хора с дарени зъбни протези
netinfo

Освен това празникът стана още по-пъстър с колоритните изпълнения на хоровата формация при пенсионерски клуб „Вечна младост" в селото. Дамите зарадваха гостите със своите изпълнения на стари градски и народни песни., след което на площада в Горни Дъбник млади и стари се хванаха на хоро.

"Празник на усмивката" събра хора с дарени зъбни протези
netinfo

Жителите на Горни Дъбник благодариха от сърце на учредителя на Фондация „Св.Иван Рилски" Плевен, д-р Елиза Георгиева. Те й пожелаха да е жива и здрава, за да може и в бъдеще да помагат на социално слаби възрастни хора. Сред хората получили зъбна протези е Симеон Калинкович, който заяви, че от 20-години не е имал смелостта да се засмее, тъй като не е имал зъби. „Сега се храня спокойно, но и мога да разговарям с хората, да не се срамувам, че фъфля. До ден днешен, никой не е правил подобно нещо за мен", каза Симеон Калинкович и още веднъж благодари на д-р Георгиева.

"Празник на усмивката" събра хора с дарени зъбни протези
netinfo

Възрастните хора получиха и скромни подаръци, за да поддържат добра устна хигиена. Пасти за зъби и лепила за протезите им подариха стоматолозите д-р Стела Ненова, която през лятото работеше в Горни Дъбник и управителят на Денталния център д-р Поля Петева, които също присъстваха на "Празника на усмивката".

Сред гостите бяха и дами с карцином на гърдата, които също получават подкрепа от Фондация „Св. Иван Рилски"-Плевен. Те благодариха на д-р Елиза Георгиева и на психолога Илиян Илиев, който работи с тях за подкрепата и човешкото отношение.

На финала, д-р Елиза Георгиева обеща, че празник на усмивката ще има и догодина, тъй като Мобилният стоматологичен кабинет към „Медико-дентален център Св.Панталеймон" Плевен, отново ще помага на хората в нужда.