Потвърждаване на условната присъда поиска учителката, обрала банка
Потвърждаване на условната присъда поиска учителката, обрала банка / Дарик Плевен, архив

Великотърновски апелативен съд даде ход на делото, образувано по протест на плевенската прокуратура срещу условната присъда на учителката Поля Даскалова, обрала банков клон в Плевен.

"Чувствам се зле. Моля ви да потвърдите присъдата на Плевенски окръжен съд, за да мога да работя и да върна откраднатите пари". Това каза днес пред апелативните магистрати учителката Поля Даскалова от Славяново.

Делото е по протест на плевенската прокуратура срещу условната присъда, издадена от окръжната инстанция. Плевенски Окръжен съд постанови в края на ноември присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за педагожката.

Прокуратурата настоява за първоначално поисканата от обвинението ефективна присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за Поля Даскалова. Учителката от Славяново беше призната за виновна в извършване на грабеж от банков клон на 21 600 лева. Според защитата на подсъдимата - адвокат Антоанета Константинова, присъдата е законосъобразна и правилна, докато в протеста се съдържат неверни неща. Поля Даскалова отказа коментар пред медиите и помоли да не бъде снимана.

Адвокат Константинова добави, че учителката се чувства зле, тъй като е интелигентна жена. Тя подчерта, че престъплението е разкрито заради пълното съдействие, оказано от Поля Даскалова на полицията. Защита добави още, че не приема и мотива на прокуратурата, че не тежкото финансово състояние е принудило подопечната й да извърши грабежа. "Тя е имала много заеми", каза още адвокат Константинова.

Великотърновски апелативен съд ще се произнесе по делото в рамките на 30- дневния установен срок.