dojran
dojran / dariknews.archive
По време на широкото обществено обсъждане за изграждане на паметник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, организирано от Изпълнителен комитет „Героите на Дойран“, кметът на Плевен Георг Спартански определи двете насоки, в които да тръгне работата по реалното осъществяване на идеята с над 100-годишна история. Стартиране на процедурата чрез Общинския съвет и плевенските архитекти, и организиране на мащабна дарителска акция за събиране на средства.

dojran
dariknews.archive

„Преди три години имаше решение от сорта „дайте да дадете“, с възлагане на кмета да постави паметника в края на Градската градина, където беше Пехотната казарма в Плевен. Това решение в този си вид е абсолютно неработещо и не се учудвам, че моят предшественик не си е мръднал пръста, защото това решение е неизпълнимо“, каза кметът.

dojran
dariknews.archive

Спартански описа накратко 100-годишната история на идеята за изграждането на паметника и набеляза най-важните стъпки, които предстоят:
„На следващата сесия на Общинския съвет вземаме решение за изменение на това от преди три години, стартиране на дарителска акция с дарителска сметка. Междувременно ще поискаме становище от Съюза на архитектите и от Камарата на архитектите, които до априлската сесия на Общинския съвет да дадат обосновани предложения за мястото на паметника, и на нея да бъде прието и това решение. Междувременно инициативата ще се е разраснала и в нея ще направим възможното, включително и с участието на кмета във финансирането и както беше предложено, с участието на съветници, министри и депутати. Включваме фирмите и обществеността, като ще направим Национална кампания, която ще презентираме през националните медии“.

dojran
dariknews.archive

Георг Спартански отбеляза участието на политици от Плевен, които в момента не са в изпълнителната власт като Румен Петков, който взе дейно участие в огранизирането на честването на 140-годишнината от Плевенската епопея, и в момента като бивш кмет на Плевен е участник в инициативата за изграждане на паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия.
„Имаме и други политици, които са действащи и които формално в момента не са в изпълнителната власт, но чийто ресурс можем да ангажираме и вярвам, че в един разумен срок ще доведем до край една 100-годишна епоопея!“, допълни кметът.  

dojran
dariknews.archive

Общественото обсъждане премина при голям интерес от общественици и граждани и в присъствието на военнослущещи и офицери от плевенските военни формирования, сред които генерал Валентин Буров и началникът на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев.
Участници във форума бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители Стефан Бурджев и Пламен Тачев, кметът Георг Спартански, заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова, както и бившият кмет на Плевен Румен Петков и представител на дружество "Краезнание".
В събитието се включи и Ученическият гвардейски отряд при ОУ"Д-р Петър Берон" - Плевен. 

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive

dojran
dariknews.archive