Половината българи със захарен диабет не знаят, че са болни
Половината българи със захарен диабет не знаят, че са болни / dariknews.archive

Половината от българите със захарен диабет не знаят, че са болни. Поради това е много важно хора, които имат рисковите фактори за развитие на заболяването, да бъдат своевременно изследвани, консултирани, за да може то да бъде открито в една ранна фаза, когато все още не са се появили усложнения.

Мнението е на един от най-добрите ендокринолози в България проф. Цветалина Танкова, която завежда Клиниката по диабетология в столичната ендокринологична болница.
По последна информация броят на болните с диабет у нас е около 600 000, а един от основните рискови фактори за поява на това заболяване е стресът.

„Близо половината от хората, които имат захарен диабет, не знаят, че са болни. Затова е важно хора с рискови фактори за заболяването да бъдат своевременно изследвани и консултирани. Захарният диабет е коварно заболяване, защото в болшинството от случаите с нищо не подсказва съществуването си и човек може да е 5-10 години със захарен диабет и да няма никакви признаци на заболяването", обясни специалистът.

По думите й захарен диабет тип 2 е генетично заболяване:

„Там обикновено има няколко члена на семейството, които са със захарен диабет. Човек носи съответните гени за развитие на заболяването, но трябват отключващи фактори. За някои ние сами си „помагаме" - например нездравословното хранене, наднорменото тегло, заседналият начин на живот. Много е важно да се вземат мерки в тази насока. Стресът също е много сериозен рисков фактор. Кръвната захар е може би най-бързо реагиращият на стрес показател в човешкия организъм. За съжаление, със стреса трудно понякога можем да се справим, но за здравословния начин на живот бихме могли да вземем мерки".