/ dariknews.archive
„Очакванията ни за тази година са високи и се надяваме да има добра реколта и успешна година. Знаете, че на нашия празник се пожелава „Да е на берекет“ така, че през тази година очакваме само хубави неща“.

В Института по лозарство и винарство отпразнуваха с приятели Трифон Зарезан/СНИМКИ/

Това каза директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. д-р Иван Пачев, малко преди да посрещне гости и приятели, дошли да уважат големия празник на лозаря в единствения по рода си институт в България.

ilv severn
dariknews.archive

„Лозовите масиви на института са в добро състояние и за сега зимата е нормална като не очакваме да има изнръзвания, което е и причина да се надяваме на по-плодородна и добра година за лозарството“, допълни проф. Пачев.

Той отбеляза създадените нови десертни сортове грозде: Миро - бяло, Найден и Йоана – червени сортове, като допълни, че до края на 2019-та година се очаква да излязат и сертификатите за тях, с което те ще бъдат утвърдени и след това ще започне внедряването им в стопанствата на лозарите.

ilv severn
dariknews.archive

Директорът на ИЛВ-Плевен сподели, че лозичките за пазара отново не достигат: „До сега продадените са около 15-16 000, а сега през пролетта ще започне продажбата на други 28 000. Най-много се търсят устойчивите сортове на ниски температури и на гъбни заболявания.

ilv severn
dariknews.archive

Между тях са едни от най-новите сортове като „Кайлъшки рубин“, Плевенски фаворит“, както и сортовете „Миро“, „Найден“ и „Йоана“, каза проф. Пачев. Той пропимни, че за последните 30 години, Институтът по лозарство и винарство в Плевен е предложил на пазара 24 нови сорта.