/ iStock
Средно училище "Иван Вазов" в Плевен има намерение да изгради фотоволтаична електроцентрала върху покривите на съществуващите сгради на учебното заведение, съобщиха от Общинския съвет (ОбС) в Плевен, където предстои да бъде разгледано предложението, свързано с изграждане на системата.

Сградите и прилежащият имот са публична общинска собственост, предоставени са безвъзмездно за управление на училището и е необходимо да се даде съгласие от Общинския съвет.

"Целта на изграждането на фотоволтаичната централа е да бъде обезпечена част от необходимата електроенергия за поддържане на оптимални условия и благоприятен микроклимат в сградите на училището. Предвидената инвестиция е обоснована с повишените цени на електроенергията и тенденцията за използване на ресурси от екологични и възобновяеми енергийни източници", се посочва още в съобщението от ОбС - Плевен.

В ОбС ще бъдат разгледани и предложения за абонатно отклонение за присъединяване на фотоволтаични електроцентрали с инсталирана мощност 70.525kW в селата Пелишат и Мечка. 

И пред двата имота има изградена въздушна мрежа ниско напрежение - собственост на "Електроразпределителни мрежи Запад” АД, която няма достатъчен капацитет да поеме произведената електрическа енергия. Съгласно становище от електроразпределителното дружество присъединяването на обектите следва се осъществи към съответното табло в населеното място.
БТА