Петна плуват по Дунав
Петна плуват по Дунав / netinfo

Два сигнала за замърсяване водите на река Дунав са постъпили в понеделник в Басейнова дирекция – Плевен. Първият от тях е подаден в обедните часове от дежурен при „Гранична полиция” – Русе, който е съобщил за забелязано петно при км. 511 на в района на с. Пиргово.

Направена е проверка, при която е констатирано, че източникът на замърсяването е плавателен съд. Поради влошената видимост размерът на петното не може да бъде установен със сигурност. То се е движило по средата на реката и не е засегнало бреговата ивица.

Към 16.00 часа на около 80 метра от българския бряг е взета водна проба за констатиране на характера на замърсяването, която ще бъде изследвана в Регионалната лаборатория в Русе.

Към 17 часа в Басейнова дирекция – Плевен е получен и втори сигнал от “Гранична полиция” –Видин за замърсяване при километър 796 в района на самия град. По информация на дежурния петната са разпокъсани и с ниска плътност, вероятно от изпуснати трюмни води.

Взети са проби за установяване на характера на замърсяването. Басейнова дирекция е изпратила предупреждения до “Морска администрация” –Лом и АЕЦ ”Козлодуй” за предприемане на мерки.