Откриват Бардфест - Ловеч 2012
Откриват Бардфест - Ловеч 2012 / dariknews.bg

Участниците в тазгодишното издание на "Бардфест Ловеч 2012" ще представят авторски песни, създадени през последната година, съобщи в сряда на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Фестивалът ще се състои в петък и събота в Ловчанско читалище "Наука", където 24 участници от България, един от Русия и двама от Англия ще покажат свои творби пред публика.

Форумът е част националния културен календар на страната. "Амбицията ни като организатори е срещата на поетите с китара да се превърне в международна проява", каза още Казанджиев. Той припомни, че преди 12 години по идея на барда от Ловеч Милен Тотев, за пръв път се е провел фестът на поетите с китара.

Кметът обяви, че на "Бардфест Ловеч 2012" ще има награди от Съюза на българските писатели, от Клуба на дейците на културата - Ловеч, вестник „Моята вяра", Ротари клуб - Ловеч, за най-млад изпълнител или дебют, отличие ще даде Виенски салон „Белведере" - Ловеч, а за ярко поетическо присъствие - творчески клуб „Владимир Висоцки" - Ловеч.

Голямата награда - статуетка, дело на Красимир Ангелов - Макраса, ще връчи община Ловеч. Фестивалът няма конкурсен характер, наградният фонд е израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне, обясни още Казанджиев.

Официалното откриване на тазгодишния фестивал е в петък - 31 август от 17:30 часа, след което започва първата фестивална част. Малко по - късно, от 19:30 часа започва концертът на дуо Лили Друмева и Николай Николов от София - в голямата зала на читалището. На следващия ден - събота - 1 септември, за 16:00 часа е предвидено представяне на нови книги, CD и автори с водещ Милен Тотев - в камерната зала на читалището.

Втората фестивална част е с начало 18:00 часа, а награждаването и закриването на фестивала - в 19:30. След това - от 20:00 часа, на сцена на открито пред читалището, концерт ще изнесе бардгрупа от София с ръководител Маргарита Друмева.

От 2001 година досега, над 450 поети с китари са изпели най-новите си песни в Ловеч, като 10 от тях са получили наградата на община Ловеч.