sabja
sabja / dariknews.bg``
За вандалски акт, извършен върху паметника на ген. Скобелев в началото на бул."Скобелев" в Плевен информира кметът на града Георг Спартански.
След като е прочел в медиите информация за извършено посегателство върху паметника на ген. Скобелев пред ХГ“Илия Бешков“, кметът на Плевен проверил тази сутрин лично състоянието му, след което е разпоредил проверка по случая.

Пред медиите Георг Спартански показа тежко около 5 кг. парче от бронз – част от сабята на Скобелев. Според него е имало физическо въздействие, за да бъде то отчупено. 
Кметът обясни, че полицията е била сигнализирана от граждани за случая и по-късно служителите на реда са намерили парчето метал на мястото на паметника и са го предали с протокол на Военноисторически музеи – Плевен.

Георг Спартански коментира, че този неприятен инцидент се случва буквално в навечерието на откриването на изложбата, с която България ще се представи в Държавния исторически музей в Москва.

„Ще ми се да вярвам, че този акт е извършен от лице или лица, които се занимават с продажба на цветни метали на изкупните пунктове и не искам да допусна, че това е някаква провокация на тази изложба, на която ще присъстват вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин и министърът на културата на Русия, заедно с редица депутати от Държавната дума, както и много политически представители от българска и руска страна“, каза Спартански.

Георг Спартански изказа благодарност към плевенския бизнесмен Магдален Димитров, който ще заплати разходите за възстановяването на сабята.
Инцидентът даде повод на кмета да припомни предстоящото изграждане в Плевен на система за видеонаблюдение, която ще разполага с два командни пункта за онлайн наблюдение и на 30-та секунда ще може да се реагира на произшествието.