/ dariknews.archive
Предложение в Плевен да бъде поставена паметна плоча на известния български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов, предстои да разгледа в свое заседание Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" към Общински съвет - Плевен.

Още четири общински наредби са на вниманието на съветниците в ОбС-Плевен

Вносител на писмото е председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз д-р Павлин Стефанов. Преписката е постъпила в деловодството на местния парламент на 30 октомври и публикувана на страницата на ОбС - Плевен, раздел „Заседания“ / „Заседания на постоянни комисии“ /https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-prez-mesets-noemvri-2018-g/ в материалите на ПК по "Култура, вероизповедания и международна дейност" за месец ноември.

„Пиша Ви в името на една благородна кауза, с която аз и моите колеги - лекари по дентална медицина сме се заели. Ще Ви запозная с един уникален гражданин на Плевен, с който моето съсловие се гордее - д-р Маргарит Маргаритов“, се казва в писмото, след което е представена и подробно биографията на д-р Маргаритов.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17 февруари 1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България.

През есента на 1934 г. започва частна практика в София. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно- лицева хирургия". За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен.

В три категории на класацията „Кмет на годината” е номиниран Георг Спартански

Там защитава научна работа и получава докторска степен. Патентова в Германия пастата за зъби Lacalut. Според германското законодателство срокът на патента е 18 години.

Загубва го поради невъзможността да го продължи тогава в България. В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е и на три учебника. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

„В името на д-р Маргарит Маргаритов, нашата колегия се обедини около създаването на паметна плоча, която да бъде поставена на фасадата на сградата, която всички наричаме "Стоматологията" /в непосредствена близост до входа й/. Смятаме, че д-р Маргаритов трябва да бъде разпознаван, уважаван и помнен от нашите съграждани, защото с делата си доказва, че Плевен дава на нашата държава едни от най-важните, доблестни и почтени сънародници!

Нека заедно покажем, че ценим своите предци, като взимаме пример от тях и допринасяме за по-доброто бъдеще на съгражданите и сънародниците си“, завършва предложението, постъпило в Общинския съвет.