От НАП напомнят за фискалните устройства
От НАП напомнят за фискалните устройства / dariknews.bg

От Националната агенция за приходите напомнят, че при въвеждане в експлоатация на фискалните устройства, във фискалната памет се записва освен датата, часа и минутата на въвеждане в експлоатация и идентификационния номер по чл. 84 от Данъчно осигурителния процесуален кодекс на задълженото лице, както следва:
- когато е физическо лице и не е едноличен търговец по смисъла на Търговския закон, индетификационният номер е 10-значен и съвпада с единния граждански номер (ЕГН), съответно с личния номер на чужденец (ЛНЧ), а във всички останали случаи включително - клонове и поделения, задължените лица се идентифицират с 9-значен идентификационен номер по чл. 84 ДОПК.
В края на март изтича срокът, в който всички притежатели на фискални устройства трябва да ги свържат с агенцията. До тогава всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
Чрез регистъра на фискалните устройства може да проверите дали дадено фискално устройство е възможно да бъде доработено съобразно изискванията на закона или се налага закупуването на ново.
Информацията е публикувана на сайта на НАП във връзка със зачестили въпроси относно идентифицирането на задължените лица по Наредба № Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Повече за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП може да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.