urna
urna / netinfo
От 2 февруари Централната избирателна комисия (ЦИК) започва регистрация на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя ще продължи до 8 февруари. Това става ясно от хронограма, публикувана на сайта на ЦИК.

До 29 януари ЦИК трябваше да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки избирателен район. Районните избирателни комисии /РИК/ трябва да регистрират инициативните комитети до 13 февруари, а до 21 февруари РИК ще регистрира кандидатските листи по места.

Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите ще бъде изтеглен на 22 февруари. Предизборната кампания започва на 24 февруари и продължава до 24 март.
Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, че желаят да гласуват до 28 февруари.

До 11 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до общината. А 18 март е срокът, в който избирателите могат да поискат от общината да отстрани грешки в избирателните списъци.

Изборният ден на 26 март ще започне в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 ч. Ако в 20.00 ч. пред секциите има опашка от негласували, председателят на комисията трябва да събере личните им карти. Гласуването обаче не може да бъде удължавано с повече от час и трябва да приключи най-късно до 21.00 ч.
В 20.00 ч. на 26 март ще са ясни и първите данни за гласуването от социологическите агенции.