/ ThinkStock/Getty Images

Ловешкият окръжен съд отказа да промени мярката за неотклонение на Валентин Йотов, обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК-Ловеч, съобщават от пресцентъра на съда. Мярката бе постановена на 18 април, дотогава Йотов бе задържан под стража.

Съдът пусна под домашен арест шефа на ТЕЛК - Ловеч

Сега чрез своя защитник обвиняемият отново поиска промяна на мярката в по-лека с мотив, че само той може да се грижи за многолюдното си семейство и стопанство. Според прокуратурата обаче, ако му бъде наложена мярка парична гаранция или подписка, има реална опасност Йотов да извърши престъпление, като повлияе на свидетели по делото срещу него.

Шефката на ТЕЛК-Ловеч остава за постоянно в ареста

Съдът реши, че към момента може да се направи обосновано предположение, че Валентин Йотов е извършил престъплението, в което е обвинен, както и че не са налице обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение. Затова остави искането му за по-лека мярка без уважение.

Недоволство заради ТЕЛК: Болни твърдят, че губят право на помощи

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Великотърновския апелативен съд.

Припомняме, че при проверка, извършена на 30 януари, бяха задържани шефката на ТЕЛК-Ловеч Донка Минкова и Валентин Йотов - посредник, подпомагал осъществяването на незаконната дейност. 

Изнудването е започвало от 200-300 лева и стигало до 1000 лева. Заловената лекарка е била с над 20 000 лева в джоба си, а посредникът - с 16 000 лева. А пациентите - десетки.

Адресите са 17 на територията на цялата област. Участниците в схемата са били наблюдавани в продължение на една година.