donka minkova
donka minkova / archive
Събрани са достатъчно доказателства за подкуп срещу председателя на ТЕЛК – Ловеч, д-р Донка Минкова, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Тя бе задържана днес сутринта и е в ареста с постановление на наблюдаващия прокурор. Арестуван е и един от посредниците в даването на парите на служители на лекарската комисия. Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража.
След оперативна разработка на ГДБОП преди около година Ловешката окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. При претърсвания на 17 адреса в Ловешка област вчера са иззети документи, компютри, телефони и немалка сума пари. В момента текат разпити на множество свидетели – някои от тях от ромски произход, но не всички. В продължение на две години те са получавали неправомерно решения от ТЕЛК – Ловеч, със завишен процент на инвалидност. Някои от тях пък въобще нямали заболявания.
По думите на Вълков замесени са всички от ТЕЛК – Ловеч, както и още няколко човека. В следващите дни ще има привлечени като обвиняеми и други хора, сред които и един или двама лекари.
Различни са схемите, по които са получавани неправомерно инвалидните пенсии. Една от тях е – посредниците казвали на наистина болни хора, че могат да получат по-висок процент инвалидност, ако дадат известна сума пари. Друга – посредниците предлагали на здрави хора да се сдобият с пенсия, полагаща се на лица с увреждания. Тарифата в района вървяла от 200-300 лв. докъм 1000 лв., докато в страната, по думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, достигала до 2500 лв.
„Лекарската професия е една от най-хуманните и би трябвало моралът и етиката да бъдат на най-високо ниво. Затова апелирам към лекарското съсловие да не се поддава на такива корупционни практики”, каза Спиридонов.
Няма опасност наистина болни хора да останат без инвалидните си пенсии, успокои Валентин Вълков, но предстои назначаването на експертизи и повторно изследване.
Това не е първото съдебно преследване срещу лекари от ТЕЛК – Ловеч. През 2009 г. тогавашният председател д-р Боряна Хинова бе осъдена на три години и половина затвор за източване на близо 80 хил. лв. от фонд „Пенсии”. Двама лекари от комисията получиха условни присъди, а ефективни от по три години – машинописката Любка Райкова и посредничката от Летница Денка Мирчева.
Следствието срещу обвиняемите по тогавашното ТЕЛК-дело започна през 2004 г. и продължи 18 месеца, а обвинителният акт беше близо 700 страници. Аферата се простирала из Ловешка, Великотърновска, Габровска и Софийска област.