Основно ще бъдат ремонтирани пеещият фонтан и водните огледала
Основно ще бъдат ремонтирани пеещият фонтан и водните огледала / dariknews.archive

Близо 900 000 лева предоставя Оперативна програма „Регионално развитие" на Община Плевен за ремонт на Пеещия фонтан в Градската градина и трите водни огледала в района на Каскадата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Дейностите представляват втора фаза от реализиращия се в момента проект „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен /Централен площад, Голям градски фонтан и част от ул. „Васил Левски"/ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие", Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие", Операция 1.4 „Подобряване на физическата среда и превенция на риска", Схема „Зелена и достъпна градска среда" BG161PO001/1.4-09/2012.

Проектът е на стойност 4 911 841 лв., като собственият принос на Община Плевен е в размер на 245 592 лв.

За двата обекта се предвижда извършването на основен ремонт и реконструкция на инсталации, включително на машинните зали, с цел подобряване на въздействието на водните съоръжения, светлинните и звукови ефекти.

Предстои премахването на бетоновия партер на Пеещия фонтан, демонтаж и саниране на съществуващи стоманобетонови елементи, полагане на хидроизолация и добавяне на нови облицовки по дъното и стените, изграждане на нова система ефекти посредством съвременни енергоефективни решения за водна архитектура.

Планирано е и паркоустройство, което се изразява в подмяна и допълване на редицата от съществуващи дървета и затревяване на околните площи.

Очакваните резултати от ремонта на Пеещия фонтан и района около него са: озеленени площи - 405 кв.м.; основно ремонтирани водни съоръжения - 98,5 кв.м.; рехабилитирана пешеходна зона - 749,5 кв.м.; санирано машинно помещение.

При реконструкцията на трите водни огледала ще бъдат изпълнени: 259 кв.м основно ремонтирани водни съоръжения; озеленени площи - 273 кв.м.; полагане на нова настилка /декинг/ - 158.5 кв.м; рехабилитирана пешеходна зона - 717,5 кв.м; ремонт на машинната зала.

И при двата обекта ще бъде изградена нова система ефекти посредством съвременни енергоефективни решения за водна и светлинна архитектура, ще бъдат намалени разходите за вода и електричество и ще се въведат нови стандарти, ще се създаде екологична и комфортна околна среда.

След получаване на покана от Оперативна програма „Регионално развитие" Община Плевен започна изготвянето на тръжни документи за провеждане на обществени поръчки за избор на фирми изпълнители за реализация на втората фаза от проекта.

Стартът на дейностите се предвижда да бъде в последните месеци на 2014 година, а приключването им трябва да се осъществи до 31 октомври 2015 г.