Очен лекар от Виена преглежда безплатно пациенти с диабет
Очен лекар от Виена преглежда безплатно пациенти с диабет / archive.dariknews

Очният лекар д-р Анелия Хохвартер от болница "Рудолфщифтунг" във Виена ще извършва безплатни очни прегледи с ултразвук на пациенти с диабет. Те ще се проведат в рамките на два дни на 1 и 2 ноември в МБАЛ"Св.Панталеймон"- Плевен.

Поводът за тях е наближаващият 14 ноември - Световен ден за борба с диабета. Преди прегледите, на 1 ноември от 13:00 часа ще се проведе лекция за пораженията от диабета върху окото. В петък от 14:00 ч. ще се преглеждат пациенти, които не са от Плевен, а на 2 ноември от 9:00 часа ще се извършват прегледи на пациенти от града.

Телефонът за записване за очен преглед при д-р Анелия Хохвартер е 064/ 87 20 20.

Лекцията, която ще изнесе д-р Анелия Хохвартер е посветена на пораженията, които диабетът причинява върху окото като засягане на роговицата, мускулите, лещата, стъкловидното тяло и ретината. Диабетиците ще бъдат запознати с тези поражения, както и с начините за лечение и резултатите. Освен това те ще научат, какво могат да очакват, както и кога се случва чудото.
Д-р Хохвартер казва, че в хода на прегледите, ако се наложи ще бъдат оперирани безплатно двама или четирима пациенти с диабет.

„Не става дума за операции като при перде, при които на другия ден човек проглежда. Тук говорим за спиране на процеса на ослепяване. Населението трябва да се информира, за да се предотвратяват тези усложнения, да се търси помощ още в ранните стадии на заболяването, когато възможностите на „чудесата", все още съществуват", обяснява очният хирург д-р Хохвартер.