/ dariknews.archive
България има нужда от силна демократична общност, която да управлява държавата, смята бившият министър на отбраната
Идеята за създаване на Единен демократически съюз представи пред медиите в Плевен председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната, Николай Ненчев. Той обясни, че неговото предложение включва провеждане на вътрешносъюзни избори за избиране на кандидати за предстоящите избори за Европейски парламент.
 

Nikolaj Nen4ev
dariknews.archive


„Идеята е, всяка една от политическите сили, решили да участват в Единния демократически съюз да излъчи определен брой свои регистрирани членове с платен членски внос.

Ако предположим, че сме 5 политически партии и всяка представи по 2000 свои членове, това прави 10 000 човека, които да определят лидера на този съюз и след организиране на вътрешносъюзни избори да се определят кандидатите за евродепутати.

Бивш военен министър: Каракачанов да поеме отговорност

Идеята ни е всеки, който има желание и който е вписан да може да гласува по електронен път - чрез телефона си, както за председател, така и за подредбата на кандидатите за евродепутати, като в това число ще дадем много голяма квота на нашите сънародници, които живеят извън България, и разбира се свободно за всеки, който е репресиран от комунистическия режим и не е бил доносник на службите за сигурност“.

Nikolaj Nen4ev
dariknews.archive

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев изрази съжаление, че до момента не е започнат активен диалог с колегите от демократичните партии в България. „Много силно сме обезпокоени, тъй като времето напредва още повече, че политическата конюнктура в страната е такава - липса на устойчивост, тежка почти ежедневна политическа криза с много силни вътрешни противоречия в управляващата коалиция, Народното събрание е в непрекъснат цикъл на конфронтация, на липса на кворум.

Ако до края на месец декември не получим положителен отговор за започване на разговори, ще го приемем като отказ от възможността да бъдем заедно на едни следващи избори и ще приемем това като липса на воля за изграждане на един силен Демократичен център, защото моето убеждение е, че тази демократична общност не трябва да си поставя за цел просто да вкара един депутат в в Европарламента или да прескочи изборната бариера и да имаме просто група.

България има нужда от силна демократична общност, която да управлява държавата и наш основен приоритет е да направим още едно усилие, защото БЗНС е естественият носител на тази ценностна система“, каза още Николай Ненчев.