НАП Плевен санкционира некоректни работодатели
НАП Плевен санкционира некоректни работодатели / netinfo

542 акта за нарушения на некоректни работодатели са съставили инспекторите по приходи към отдел „Контрол” на плевенската НАП за осемте месеца на годината. Това информират от пресцентъра на агенцията. Проверявани са средно по 30 фирми на месец, а общият брой на инспекциите за спазване на осигурителните разпоредби за периода е 244.

В хода на проверките органите по приходите контролират съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. Мярката беше въведе­на през месец април тази година за по-добра защита на работещите. Често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата, допълват от ТД на НАП Плевен.

Размерът на наказателните постановления е от 50 до 500 лева за първо нарушение и от 500 до 2 000 лева при повторно. Санкцията за фирма, неначислявала осигуровки на работниците си, се събира и със задна дата, което обяснява и големия брой актове, тъй като за всеки месец се пише отделен акт.

Приоритетно проверките се извършват на задължените работодатели с най-голям брой наети по трудово правоотношение хора.