Над 70 ще са осиновените тази година деца
Над 70 ще са осиновените тази година деца / sxc.hu

64 деца са били осиновени в Плевенско от началота на годината до 9 декември. До края на 2010 г. се очаква още 10 деца да отидат при своите осиновители. Това каза за Дарик Вацка Хорозова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" Плевен.

По думите й, това е голям успех за регионалната дирекция "Социално подпомагане", който се дължи на улеснената процедура по осиновяване, усилената работа на социалните работници и Съвета по осиновяване в Плевен. Към момента има приети още три молби за осиновяване, но резултат по тях ще има през следващата година, допълни още тя.

Засега най-много са осиновените деца от Дом "Майка и дете" Плевен - 39, а от Дом "Детелина" са 9. Своите осиновители вече имат 2 деца от Дома за деца лишени от родителска грижа "Младен Антонов" в Тотлебен и 1 дете от Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен. При условията на международното осиновяване имаме осиновени 13 деца, каза още Вацка Хрозова.

Според нея, в Плевенско добре се развива и приемната грижа. В община Плевен вече 4 семейства са одобрени за приемни родители, има кандидати и от общините Левски, Никопол и Червен бряг.