На четвърто място е Плевен по заболеваемост от грип и респираторни инфекции
На четвърто място е Плевен по заболеваемост от грип и респираторни инфекции / archive.dariknews

Данните от Информационната система на Националния център по заразни и паразитни болеси показват, че Плевен е на четвърто място в страната по заболеваемост от грип и остри респираторни инфекции. Това съобщи на среща с медиите д-р Бонеслав Бонев - началник отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен.

Той уточни, че средната заболеваемост за областния град от 83,34 на десет хиляди души население е определила четвъртото ни място в странта.

Междувременно продължава проследяването на обстановката в града и точни данни ще има следващата седмица, когато ще се обобщят цифрите, поясни д-р Бонев.

С висока заболеваемост в страната са и област Монтана с 99, 95 на 10 000 души, София област д 126,61 и Шумен с 90,55 на 1хиляда души, а Стара Загора е следващият по заболеваемост след Плевен с 66,95 на 10 000 население.

В здравната инспекция в Плевен очаква да пристигнат нови 600 дози Тамифлу и 480 от препарата Реленца, закупени от Министерство на здравеопазването, информира д-р Светла Козарова епидемиолог и секретар на РЗИ-Плевен. Дозите ще бъдат разпределени в лечебни заведения, спешни центрове и лични лекари, за да може те да реагират адекватно в случай, че се появи пациент с грипна симптоматика.

Директорът на РЗИ-Плевен д-р Атанас Гарев предупреди, че не е редно препаратите да се приемат профилактично, а само по лекарско предписание в случай на грип, тъй като в противен случай те няма да са ефективни.

Едва 200 души са се ваксинирали срещу грип в Здравната инспекция през изминалата 2013 г., поради недостиг на ваксините, припомни д-р Бонеслав Бонев и поясни, че за първа година противогрипни ваксини са липсвали и в аптечната мрежа.

Той добави, че една от целите е до 2017 г. в България имунизацията против грип да достигне 45%, тъй като тя е една от най-сигурните защити за хората от рисковите групи. В развитите страни процентът стига и до 75, но там ваксините се реимбурсират от здравна каса или държавата.