/ iStock/Getty Images
В парка "Кайлъка" в Плевен е монтирано соларно алейно осветление с инвестиция от близо 30 000 лева, по инициатива на общината, съобщава БТА.

Петдесет и осем осветителни тела осветяват нощем основната алея в защитената местност - от началото на парка, тролейбусна спирка "Моста", до Летен театър "Кайлъка".

община Плевен

Въведената в експлоатация екологична система има три режима на работа и се управлява дистанционно. Тя е ефективна и икономична - без разходи за общината, в унисон с европейските екологични стандарти, коментира Спартански. Вложените средства са част от предоставените от държавата за поддръжка на парка, уточни той. Кметът припомни, че миналата година правителството предостави за управление на общината част от територията - до парк-хотел "Кайлъка", и отпусна 1 милион лева.

"Състоянието на защитената местност значително е подобрено", изтъкна Спартански. "Изнесени са тонове изсъхнала растителност, организирано е редовно почистване на отпадъци - всеки понеделник и петък", отбеляза той.


Автор и изпълнител на проекта за соларното осветление е инж. Николай Бърдарски - ръководител на секция "Електро" към Камарата на инженерите.

"Всички осветителни тела използват енергията на слънцето. Техниката се развива бързо и сега фотоволтаичните панели са малки по размери", допълни Бърдарски. По думите му батериите се зареждат за 7-8 часа, произведени са по най-високи екостандарти, не съдържат тежки елементи и не замърсяват околната среда.

"Мощността на едно тяло е 10 вата, напълно достатъчно да осигури комфорт през нощта на преминаващи пешеходци или велосипедисти. В бъдеще може целият парк да грейне в соларно осветление", каза Бърдарски.

Ако осветителната система се опазва, общината има интерес да я развие още през следващата година, бе категоричен плевенският кмет.
БТА