Мездра дари соларно осветление за паметника на Левски в Босилеград
Мездра дари соларно осветление за паметника на Левски в Босилеград / Мирослав Гетов

Община Мездра подари наКултурно-информационния  център на българите в Босилеград фотоволтаичен (соларен) модул с два прожектора, с който ще бъде осветен бюст-паметникът на Васил Левски в административния център на Община Босилеград. Дарението е по инициатива на заместник-кмета Георги Валентинов и е на обща стойност около 1000 лв.. То бе направено по повод почитането на паметта на Апостола на свободата, състояло се на 19 февруари.

За трета поредна година във възпоменателната проява се включиха и родолюбци от Мездра. Георги Валентинов и Патриция Кирилова, председател на Сдружението за културно-историческо наследство „Велика Болгариа”, поднесоха венец пред паметника на Левски. Да се поклонят пред паметта на Апостола дойдоха също председателят на ВМРО - Мездра Тихомир Илчев и редакторът на Общински вестник „Мездра XXI век” Мирослав Гетов.

Мездра дари соларно осветление за паметника на Левски в Босилеград
netinfo

Честването уважиха още посланикът на България в Белград проф. д-р Ангел Димитров, бившият амбасадор в сръбската столица Георги Димтров, генералният консул в Ниш Атанас Кръстин, зам.-председателят на ПП ВМРО - БНД Ангел Джамбазки, родолюбиви българи от Кюстендил, София и др.

Пламенни слова за безсмъртното дело на Левски произнесоха Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград”, съпредседателят на Общественото движение „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев и председателят на гражданско сдружение „ГЛАС” Александър Димитров.

Представителите на българската общност потърсиха съдействие от Министерство на външните работи за изграждането на общ паметник или паметна плоча на петима български офицери, убити от сърбите по време на Междусъюзническата война 1913 г. и погребани в Босилеграските гробища, чиито гробове са унищожени. Нашите сънародници настояха и за откриването на нов ГКПП в местността „Славче” при с. Избор, Босилеградско.

Приятелските контакти между Мездра и българите в Западните покрайнини датират от 2004 - 2005 г., когато Общината подари строителни материали за основния ремонт на църквата „Св. Илия” в с. Звонци, община Бабушница.