Молдовци искат да инвестират в Плевен
Молдовци искат да инвестират в Плевен / netinfo

Инвеститорски интерес за изграждане на завод в Плевен за производство на инсталации за получаване на топло- и електроенергия чрез слънчеви панели са заявили молдовски инвеститори, съобщават от пресслужбата на Община Плевен.

Намерението е заявено по време на работна среща на кмета на общината Найден Зеленогорски с Михаил Владов – генерален директор на молдовския промишлен комплекс “Топаз”, и доц. д-р Емил Минев – председател на Управителния съвет на Националния институт по ултрасензорна медиаторика и феноменология. Стойността на евентуалната инвестиция е 20 млн. долара.

За реализацията на тази идея вече е сключена междуправителствена спогодба между България и Молдова. Намеренията са у нас да бъдат изградени четири производствени бази – в Силистра, Търговище, Шумен и Плевен. Финансирането им ще бъде осигурено от правителството на САЩ. Интерес към проекта е проявен и от испански, австрийски и италиански фирми.

Кметът Найден Зеленогорски е потвърдил готовността на Община Плевен за съдействие при реализацията на перспективния проект.