Министър Свилен Нейков открива стрелбище за биатлон
Министър Свилен Нейков открива стрелбище за биатлон / archiv.DarikNews

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков ще открие днес стрелбищен комплекс за биатлон в Троян. Съоръжението се намира на мотополигона в града. На церемонията, чието начало е от 10:30 часа, ще присъства и олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, председател на Българската федерация по биатлон. След официалното откриване е предвиден и демонстративен турнир по стрелба с участието на спортния министър.

Проектът за стрелбищния комплекс е финансиран с близо 250 хил. лв. от Министерството на физическото възпитание и спорта. Община Троян предостави земята, върху която той е изграден. Проектът за съоръжението е на сдружение „Клуб по биатлон и стрелба „Аякс-Троян" и е съобразен с изискванията за „Лизенз Б" на Международната федерация по биатлон. Оборудван е с механични мишени, произведени от специализирана немска фирма. Стрелбището отговаря на всички изисквания за провеждане на летни европейски и световни първенства от спортния календар на федерацията.

Личният ангажимент на министър Нейков не е случаен. При посещението си в Троян през есента на 2010 г. във връзка с провеждането на Държавното лятно първенство за малки възрастови групи той остана впечатлен от стрелбищния комплекс, създаден със собствени сили и средства на клуб „Аякс-Троян".

Сдружение „Клуб по биатлон и стрелба „Аякс-Троян" е регистрирано през 1994 г. Вече 18 години клубът развива основно детско-юношеския биатлон. Всяка година приключва с 20 до 45 завоювани медала. В него са подготвени много състезатели за националния отбор по биатлон. Треньорите са Цветан Цочев и Цочо Терзиев.