Местим часовниците с един час напред
Местим часовниците с един час напред / archive.dariknews

В събота срещу неделя през нощта преминаваме към лятно часово време. В 04:00 часа трябва да преместим стрелките на часовниците с един час напред.

Лятното часово време е въведено в България преди близо 40 години, а в Европа и Америка тази практика е позната от началото на 19 век.

Все по-ясни обаче стават недостатъците от смяната на часа и лекарите са категорични, че може да повлияе негативно на здравето ни.

„Всеки човек има един биологичен часовник. Променяйки го, това се отразява върху бодростта на човека, неговата работоспособност, кръвното му налягане", обясняват експерти.

Смяната на времето може да доведе и до някои нелепи ситуации като изпускане на влака или закъснение за важна среща. Опита си споделя Жана Попова, доцент и квестор на изпити в Софийски университет:

„При един от предварителните изпити забравих да сменя часовниците. Бях толкова убедена, че съм тръгнала даже по-рано, а се оказа, че в този момент вече обявяват темата и аз тотално закъснявам".

За да си спестите подобни неприятни ситуации, не забравяйте в нощта срещу 30 март да преместите стрелките на часовника с час напред.