/ dariknews.archive
Работещите в ловешката болница ще подадат колективна оставка на 22 декември (петък), ако до четвъртък не бъдат доставени необходимите за работата им лекарствени средства и медицински консумативи и не получат обещаните възнаграждения за септември. Това се казва в уведомително писмо от двата синдиката, подписано от всички началници на отделения, до здравния министър Кирил Ананиев, трудовата инспекция и ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов”-Ловеч.
 
В документа медиците уведомяват, че от седмици снабдяването с животоспасяващи медикаменти, консумативи и др. практически е спряло. „По тази причина функционирането на здравното заведение и изпълняването на неговите задачи, свързани с лечението на пациентите, става невъзможно. Застрашени са животът и здравето на постъпващите в лечебното заведение пациенти”, предупреждават ловешките лекари.
 
Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Според тях, финансовото състояние на болницата се влошава ежедневно и драстично намаляват желаещите да се лекуват тук. Освен това предстои масово напускане на лекари и медицински специалисти, тъй като заплати работещите в държавната болница в Ловеч не са вземали от август.
 
Миналата седмица в продължение на три дни персоналът стачкува предупредително – по един час на обед. След като министър Ананиев оповести, че е разработен план за оздравяване и преструктуриране на болницата в Ловеч и изрази надеждите си в рамките на три месеца лечебното заведение да бъде ефективно, стачните действия бяха прекратени.