Любомир Петков: За мен резултатът ми е неудовлетворителен
Любомир Петков: За мен резултатът ми е неудовлетворителен / снимка: Люба Нинова

В 34 общини в страната са избрани на първи тур кметове, издигнати или подкрепени от БСП. «Въпреки, че това са без съмнение най-лошо организираните избори до сега, в общините от Плевенска област Българската социалистическа партия има едно добро представяне», каза на пресконференция днес народният представител от Коалиция за България Румен Петков.

В Плевенска област социалистите имат избрани на първи тур кметове на три общини - Петър Дулев на Белене, Лъчезар Яков на Гулянци и Борислав Станимиров на Долни Дъбник. «БСП надживя тяснопартийните си интереси и доказа това като подкрепи моята кандидатура», подчерта Станимиров, който беше издигнат всъщност от Коалиция "Земеделци и демократи за Община Долни Дъбник".

Според председателя на областното ръководство на БСП Плевен Васил Антонов, партията е втора сила в областта с 55 общински съветници. Това ни нарежда на второ място по брой избрани общински съветници след ГЕРБ - със 64 и ДПС с 15 съветници.

В Плевен кандидатът на БСП за кметското място Любомир Петков излезе трети със 17.24%. Днес той направи и кратък коментар на резултатите:

"Моето лично впечатление и оценка за това, което се случи на 23-ти е, че гражданите направиха своя избор и аз го приемам такъв, какъвто е като един от участниците в кметската надпревара. Държа да подчертая, че изборите са един от малкото дни, в които всичко зависи от гражданите и нищо не зависи от политиците. Така че демократичното мислене, а аз твърдя, че мисля демократично, предполага и в следващата важна дата за България - 30 октомври, гражданите отново активно да направят своя избор. В този смисъл за нас изборите не са приключили, въпреки неудовлетворителния резултат в кметската надпревара - това е моя лична оценка".

Що се отнася до това дали общинската организация на БСП ще окаже подкрепа на някой от двамата кандидати за кмет, които ще се явяват на балотаж, Любомир Петков отговори така:

"При нас важните политически въпроси се обсъждат на заседание, такова ще проведе утре общинското ръководство на БСП Плевен, на което ще обсъждаме темата избори. С днешна дата аз мога да дам само моя лична позиция. А моята лична позиция е, че има такива ситуации в политиката, в които гражданите решават, независимо от амбициите и волята на политическите централи."