Любомир Петков: 9 септември е светла дата и се нуждае от справедлива оценка
Любомир Петков: 9 септември е светла дата и се нуждае от справедлива оценка / снимка: пресцентър на БСП Плевен

Членове и симпатизанти на БСП Плевен и на Българския антифашистки съюз почетоха годишнината от 9 септември. „Това е една светла дата, която няма да бъде изтрита от превратностите на времето", каза в словото си пред събралите се пред Братската могила в центъра на Плевен председателят на Общинския съвет на БСП Плевен Любомир Петков.

"На 9 септември антифашисткото движение сваля един репресивен режим, който ограничава гражданските права, забранява политическата система, заличава институциите, суспендира Търновската конституция", допълни той. Според Петков 9 септември се нуждае от справедлива оценка и БСП трябва да даде своя принос за това. „Трябва да го направим с достойнството и традицията, която левицата съхрани в тежки времена. Трябва да останем неподвластни на реваншизма, фалшивите идологеми и грубото политическа противопоставяне", допълни още той. Любомир Петков изрази своята увереност, че историята е обективна и безпристрастна, че тя забравя конюнктурната пропаганда, но не забравя преломните моменти за едни народ, а 9 септември е точно такава дата.

С едноминутно мълчание събралите се почетоха паметта на жертвите и отдадоха почит на подвига им в името на демокрацията и прогреса на България, след което поднесоха цветя пред Братската могила.