Ловеч получи дарение от големия Никола Манев
Ловеч получи дарение от големия Никола Манев / obshtina.lovech

28 картини дарение получи Ловеч от големия Никола Манев, съобщават от пресцентъра на общината. Творбите пристигнаха от Чирпан, предоставени бяха лично от световноизвестния художник на зам.-кмета Пламен Петков и директора на Художествената галерия Спас Дочев.

Работите ще бъдат подредени в изложбена зала „Вароша" в началото на септември, изложбата ще бъде открита лично от Никола Манев. След това община Ловеч ще предостави подходяща сграда във Вароша, където да бъде изградена постоянна експозиция.

Никола Манев прави дарението с открито сърце, той обича Ловеч и иска чрез общината да подари на ловчалии част от своето творчество, посочи Пламен Петков. Бройката е 28, тъй като рождената дата на художника е на 28-и (август), и е потърсена някаква символика.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини.

Контактите на община Ловеч с Никола Манев са осъществени от бизнесмена и меценат Петко Игнатов, в чиято галерия художникът вече е излагал свои платна.