“Комплекс Беленски острови” вече е част от НАТУРА 2000
“Комплекс Беленски острови” вече е част от НАТУРА 2000 / netinfo

Заповедта ,с която се обявява защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000 “Комплекс Беленски острови” вече е публикувана в Държавен вестник, съобщават от РИОСВ Плевен. Зоната обхваща земи от общините Белене и Свищов.

Голяма част от имотите в защитената зона са общинска или държавна собственост. В зоната попада и част от природен парк “Персина”. Комплексът е важно местообитание за гнездене, хранене и почивка на редица водолюбиви птици през цялата година и е от международно значение за много застрашени видове. Според записаното в заповедта се забранява унищожаването на островни образувания, извършването на дейности, свързани с отводняване или пресушаване на мочурища и естествени водни обекти. Не се разрешава премахването на единични и групи дървета, разораване и залесяване на ливади, пасища и мери, сечи в горите и в радиус от 300 м. около гнезда на грабливи птици и около гнездови колонии на чапли през периода на гнездене и други. Нарушителите на тази заповед се наказват съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

В срок до две години от влизане в сила на заповедта, РИОСВ Плевен и РИОСВ Велико Търново трябва да предприемат необходимите действия по отразяване на защитената зона в Картата на възстановената собственост, Кадастъра и имотния регистър за съответните землища.