/ dariknews.archive
Трябва да има Закон за общинската полиция, както е в много други държави. Общинските полицаи да са с униформи и с ясно регламентирани функции, обучени, снабдени с неогнестрелно оръжие, но с предпазни средства, да имат право да изискват лична карта за легитимация, да могат да задържат граждани и да ги предават на полицията, както и да осъществяват денонощен ефективен контрол върху спазване на наредбите. 

Това каза днес по време на заседание на Общинския съвет на Плевен кметът на общината Георг Спартански при обсъждане по предложение в дневния ред за промяна в една от общинските наредби, която касае санкции за собственици на заведения, допускащи малолетни и непълнолетни без придружител след 22:00 часа. Коментарът на кмета бе провокиран от питане и изказано мнение от общинския съветник Свилен Атанасов за това кой упражнява контрола по спазване на общинските наредби и има ли ефект от заложените санкции в тях. 

Според Спартански именно приемането на Закон за общинска полиция и обучаването на такива кадри ще освободи полицията от това да се ангажира с тези "по-дребни функции на административни нарушения и тяхното санкциониране, и ще се концентрира върху тежката и битовата престъпност".

Кметът посочи, че предстоят разговори с директора на Областната дирекция на МВР и ръководния състав в посока да се интензифицират действията по контрола върху спазването на общинските наредби, тъй като в това число влизат и многобройни сигнали за грубо неспазване на Закона за движение по пътищата. 
Елина Кюркчиева, БТА