Хванаха акцизни стоки за над 18 000 лева
Хванаха акцизни стоки за над 18 000 лева / netinfo

Акцизни цигари и алкохол без бандерол или с неистински са открити при специализирана полицейска операция от служители на ОДП Плевен и териториалното митническо бюро в града. Това информират от пресцентъра на плевенската полиция. Акцията е проведена на 17 април от 6.30 часа до 14.00 часа под наблюдение на Районна прокуратура - Плевен.

Проверени са три обекта с цел установяване наличието и разпространението в търговски и други обекти на акцизни стоки на територията на града и в региона. При проверката е установено, че в първия обект се съхраняват акцизни стоки - вносни цигари без бандерол от различни марки, общо – 4 495 кутии. В търговски обект в Плевен са намерени на съхранение други 47 кутии вносни цигари, отново без бандерол. При проверка на магазин са открити 120 бутилки с различна вместимост на високо алкохолни напитки български и внос, облепени с акцизен бандерол с изтекъл срок на валидност. Бутилките са иззети от служители на териториалното митническо бюро - Плевен с протокол, издаден е акт за констатираното нарушение.

В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство, при установяване на виновните наказанието е 3 или 5 години затвор и десетократна глоба върху стойността на невнесената сума. Засега делото е образувано срещу неизвестен извършител, каза наблюдаващият прокурор Росен Кръстев.

Според изготвената икономическа експертиза заловените акцизни стоки са на обща пазарна стойност 18 301 лв., причинената на държавния бюджет щета от невнесен актив на цигарите е 9 935 лв.