/ Община Гулянци
Жители на няколко населени места от Община Гулянци излязоха на импровизиран протест в центъра на село Дъбован.

Започва повторна обработка срещу комари

Те подкрепиха кмета на общината Лъчезар Яков, кмета на Дъбован Таня Кръстева и кметове на кметства от района в настояването им държавата да вземе мащабни и ефективни мерки за справяне със свръхпопулацията от комари по поречието на Дунав.

Според кмета на общината Лъчезар Яков, единственият вариант за борба с насекомите е да се извърши третиране с авиотехника по цялото поречие на Дунав, за да може да се ликвидират комарите и на недостъпните места.

Община Гулянци

Според него извършването на наземна обработка само в населените места няма как да е ефективно, тъй като поречията, разливните зони, заблатените, гористи и тревисти местности остават извън обхвата на действие на препаратите, а точно там се развъждат комарите.

В Община Левски ще пръскат срещу комари по поречието на реките Осъм, Ломя, Пордимска бара

Другият важен момент е третирането да се извършва координирано и едновременно във всички крайдунавски общини и заедно с Румъния, а това е в правомощията и компетенцията само на държавата.

Кметът на Дъбован Таня Кръстева допълни, че преди три години е била извършена такава обработка и ефектът е бил поразителен. Хората призоваха държавата да помогне, защото нормалният живот край Дунав е невъзможен с тази напаст.

Ще опушват срещу комари в Кайлъка

Майките са разтревожени за здравето на децата, възрастните не могат да се грижат за градините и животните си, всяка дейност на открито е свързана със множество ухапвания и риск от заболявания.

Община Гулянци

От Община Гулянци припомнят, че още в края на месец май Лъчезар Яков е изпратил сигнално писмо за проблема с комарите в крайдунавските общини и необходимостта от спешни мерки на държавно ниво.

Тъй като писмото остана без отговор, през юни Община Гулянци извърши първо наземно третиране в населените места, от 2 юли по график започва втора обработка.