Голям интерес предизвикаха прегледите за хепатит B и C
Голям интерес предизвикаха прегледите за хепатит B и C / archive.dariknews

Над 60 души си направиха изследване за хепатит B и C само за два часа, след като в 12:00 часа специално оборудван мобилен кабинет спря на пл. "Възраждане", където желаещи от всякаква възраст си направиха изследването, за което се взема капка кръв от пръста и след пет до десет минути става ясен резултата.

Представител на НСБХ „Хепасист" обясни за Дарик, че ранната диагностика на хепатит B и C предотвратява усложнения като рак и цироза на черния дроб. Във всеки от градовете, където провеждат кампанията има по няколко положителни проби. Такива тестове има установени и в Плевен като те са няколко но при хора, които са знаели, че са преболедували, но не са били излекувани докрай.

Ако не бъдат лекувани хроничните вирусни хепатити, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа броят на заболелите от хепатит В и хепатит С възлиза на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.