Две тигърчета са най-новите обитатели на Зоопарка в Ловеч
Две тигърчета са най-новите обитатели на Зоопарка в Ловеч / dariknews.archive

Две тигърчета са най-новите обитатели на ловешкия зоопарк. Те са от вида сибирски тигри, брат и сестра са и са 4-месечни. Докарани са в Ловеч в последните дни на старата година от зоопарка в Пазарджик. При транспортирането в специализираното превозно средство животинките не са упоявани, уточнява директорът на зоологическата градина д-р Ивайло Станков. Все още тигрите се адаптират и в момента, в който времето се позатопли, ще може да бъдат видени и от посетителите.

Майката на най-новите обитатели на зоопарка е Найша, бивша циркова звезда, а бащата е Саша. Женското тигърче се казва Рая, а за мъжкото все още се търси име. Предложенията приема лично директорът д-р Станков.
В Ловеч няма тигри от 2008 г., когато наличните два екземпляра са починали от старост.

Сега тигърчетата са настанени в заграждението до лъвовете, плановете са през пролетта те да бъдат изместени в по-голямо заграждение с езеро. То ще отговаря напълно на изискванията за начина им на живот.
Хранят се само с месо от еднокопитни животни и изяждат по 3-4 кг на ден. Община Ловеч е подсигурила достатъчно храна - не само за тях, но и за всички животни в зоопарка.

Понеже са сибирски тигри, не се нуждаят от някакви положителни температури, но все пак имат климатик за големи студове.
Видът е доста интересен - сибирски, усорийски вид тигър, който е един изчезващ вид. Това е най-голямото животно от типа котки. Живеят до 15 години, а в зоопаркови условия стигат и до 24. На свобода са останали около 500 екземпляра, а останалите, които са повече, са в зоологически градини. Известни са с хубавата кожа и със зъбите си, заради които са били преследвани в миналото. Мъжките стигат до 300 и повече килограма живо тегло. Обитават Русия и източната част на Китай.
От Зоопарка в Ловеч изказват специални благодарности на община Пазарджик и на управата на тамошния зоопарк „Островът".