Доживотен затвор може да получат извършителите на брутално убийство в Левски
Доживотен затвор може да получат извършителите на брутално убийство в Левски / dariknews.archive

Задържаният за грабеж придружен с убийство в град Левски остава в ареста, след като въззивната съдебна инстанция, отхвърли като неоснователна жалбата му за промяна на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража" в по-лека. Това информираха от ОП-Плевен.

По искане на Окръжна прокуратура - Плевен, поддържано от Апелативна прокуратура - Велико Търново съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Йордан С.

С постановление на Окръжна прокуратура - Плевен 20-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем, затова, че за времето от 2:00 ч. до 3:30 ч. на 30 декември 2016 г., в гр. Левски, обл. Плевен, ул. „Владимир Заимов" № 8 в съучастие като извършител с Йонко Е. отнел 50 000 лева и около един килогром златни накити от владението на Кирил И. и на Галя И. , с намерение противозаконно да ги присвои и грабежа е придружен с убийството на Кирил И. и тежка телесна повреда на Галя И. - престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2 вр. ал. 1, т .3, вр. чл. 198 ал 1 от НК.

По искане на Окръжна прокурата - Плевен съдът взе по отношение на Йордан С. мярка за неотклонение „задържане под стража". Касае се за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, за което се предвижда наказание в размер от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Обвиняемият е осъждан и е налице реална опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление.

Срещу определението на първоинстанционният съд е подадена въззивна жалба от задържаният с искане за промяна на взетата мярка.

След като разгледа жалбата Апелативен съд - Велико Търново потвърди взетата мярка „задържане под стража" като правилна и законосъобразна. Определението не подлежи на обжалване.

По искане на Окръжна прокуратура - Плевен, първонистанционният съд е взел мярка за неотклонение „задържане под стража" и по отношение на Йонко Е. /на 19 години/, който е привлечен като обвиняем за същото престъпление.

Определението е обжалвано от задържаният пред възивната инстанция и предстои утре да бъде разгледано от Апелативен съд Велико Търново.