Училища и детски градини в Плевен ще участват в коледен благотворителен базар. Целта е да се съберат средства, с които да се подпомогне лечението на Емел Благовестова Коларова, съобщават от общината. 

Инициативата за базара е на представители на ученическите съвети в града и е част от Календара за младежки дейности на Община Плевен за 2022 година. 

Благотворителното събитие ще се проведе от 12 до 16 декември в пространството между Паметника на загиналите във войните за Свободата на България и читалище "Съгласие 1869". Всички изделия, които ще се предлагат, са ръчна изработка на деца и ученици от плевенските детски градини и училища.

Коледа с любов: Организират базар за бездомни кучета в Перник

Майката на Емел - Теодора Христова, благодари на организаторите, на всички деца, на техните родители и учители за съпричастността и подкрепата. "Плевен се обединява в името на доброто. За пореден път нашият град доказва, че доброто съществува и чудеса се случват", добави тя.

Емел е от плевенското село Брестовец. В края на 2018 г. е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия, б-клетъчна. Преминава през множество химиотерапии. При лумбална пункция настъпват усложнения, довели до крайно рисково състояние с опасност за живота на детето. Семейството се свързва с турски специалисти, които дават големи надежди за възстановяване на Емел. В момента тя е в Истанбул заедно със своята майка, където се извършва лечението и рехабилитацията ѝ. Емел има значителен напредък. През ноември отново на благотворителен базар в Плевен за лечението на момичето бяха събрани близо 5000 лева.