До 7 март “Автобусни превози” трябва да дадат част от заплатите на работниците
До 7 март “Автобусни превози” трябва да дадат част от заплатите на работниците / Дарик Плевен
31 акта са съставени на “Автобусни превози” от Инспекцията по труда
38574
31 акта са съставени на “Автобусни превози” от Инспекцията по труда
  • 31 акта са съставени на “Автобусни превози” от Инспекцията по труда

7 март е срокът, до когато предприятие "Автобусни превози" Плевен трябва да заплати част от забавените трудови възнаграждения на бившите си работници. Това обяви днес директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в областния град Владислав Николов. Според издадените допълнителни предписания до 7 март фирмата трябва да се издължи за заплати за месеците октомври, ноември и декември 2010 год. на работниците - ако не в пълен размер, то най-малко 60% от парите. Ако и този срок не се спази, от Инспекцията по труда ще прибегнат отново до съставяне на актове и наказателни постановления.

19 акта са съставени през месец януари тази година на общинското предприятие за забавяне на изплащането на заплати. Актовете са на стойност 28 500 лв., през февруари са подписани и наказателните постановления, те са влезли в сила и не са обжалвани. Други 12 акта за общо 18 000 лв. са съставени заради същото нарушение през декември 2010-та. Всеки от актовете е за 1 500 лв., което е минимума за този вид нарушения.

"Взели сме превид, че като държавни задължения, ако дадем максимални глоби, ще пострадат интересите на работниците", каза Николов. Това означава, че при обявяване на предприятието в ликвидация, на първо място при постъпване на средства ще бъдат погасявани държавните вземания, а едва след това тези на кредитори и работници.

Владислав Николов коментира, че той лично не очаква срокът за изплащане на заплати - 7 март, да бъде спазен. Чуйте го в звуковия файл.