belene
belene / dariknews.archive
Тази събота - 19 май 2018 г., от 11:00 ч. ще бъде открито годишното национално поклонение в памет на жертвите на комунистическия концлагер „Белене”, съобщиха от организаторите на събитието – фондация „Остров Белене” и община Белене.

Традиционно, поклонението ще се състои на мястото на бившия Втори обект на остров Персин, където през лятото на 1949 г. след секретно решение на комунистическото правителство са прехвърлени първите групи лагеристи от лагера Богданов дол край Перник.
Организаторите напомнят, че желаещите да участват в поклонението е добре да бъдат най-малко един час по-рано в гр. Белене, защото до Втори обект се преминава през река Дунав и се пътува около 20 минути до бившия лагер.
Организаторите са подготвили транспорт за хората от понтона до Втори обект и обратно.

Посетителите трябва да носят документ за самоличност, тъй като се преминава през територия на действащия затвор „Белене”.

Тази година община Белене за първи път се включва като организатор на честването, след като през 2017 г. кабинетът Борисов 2 прехвърли земята на Втори обект на общината, за да може заедно с местната неправителствена организация „Остров Белене” да се започне съвместна работа по изграждането на Мемориал за жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене”.
Тази година поклонението ще премине под надслов „Белене” – европейско място на памет”. В програмата ще вземат участие оцелели от концлагера бивши лагеристи от страната и чужбина.
Годишното поклонение на „Белене” се провежда традиционно от началото на лятото от 1990 г. насам, когато е проведено първото подобно събитие.