/ dariknews.archive
Днес от 15:30 часа в ХГ"Илия Бешков" в Плевен ще бъде представена Документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. На пресконференция, областният управител на област Плевен Мирослав Петров представи инициативата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“. 

Изложба с уникални тъкани гоблени показа в Плевен украинката Ирина Николова (СНИМКИ)

„В 40 табла, изготвени по документи от Централния държавен архив и архивите в странат
а, са проследени подготовката на това знаменателно събитие”, каза областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че следвайки хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията е проследена работата на Учредителното събрание.

Показани са протоколът за откриването му с подписите на народните представители, встъпителното слово на Княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на органическия устав, протоколът от закриването на Учредителното събрание.

Гости от Полша и Литва показаха творби в Арт център - Плевен (СНИМКИ)

Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори – Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и други са участници в църковно-просветните и революционни борби, със солидно образование в най-добрите европейски университети, добили опит в първите граждански институции на Временното руско управление (1878). Впоследствие мнозина от тях стават значими фигури в българския политически и културен живот.

„Представена по този начин, Търновската конституция може да бъде видяна и оценена като един от най-свободолюбивите за времето си”, подчерта Мирослав Петров. В експозицията са използвани документи от архивните фондове на: Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

Изложбата ще гостува във всички 28 области. След Плевен неин домакин ще бъде Русе.